Ballet Magnificat! Omega – Face to face

Maj 5, 2015
Ballet Magnificat

Początkiem maja w Miejskim Ośrodku Kultury i Sportu w Chrzanowie wystąpiła amerykańska grupa baletowa Magnificat! Omega ze spektaklem pt. Face to face, który w nowatorski sposób opowiadał o prawdziwym wyzwoleniu możliwym tylko w Chrystusie.

Ballet Magnificat! Omega to istniejąca od 1986 r. grupa artystów z Jackson nad Missisipi, wystawiająca swoje spektakle na całym świecie. Podobnie jak i inne spektakle Face to face to baletowa interpretacja rzeczywistości ewangelicznych, która łączy ze sobą balet tradycyjny i nowoczesny oraz wiele odmian tańca: od klasycznego przez jive, aż po motywy celtyckie i żydowskie.

W repertuarze Ballet Magnificat! znajdują się poruszające interpretacje m.in. przypowieści o synu marnotrawnym „Prodigal’s Journey”, historii wyjścia Izraela z Egiptu „Wybaw nas!” czy powieści Corrie ten Boom „Hiding Place” (Bezpieczna kryjówka). Organizatorem spektaklu było Stowarzyszenie Do Źródła, my zaś patronowaliśmy temu wydarzeniu.