news, rekolekcje

IX Weekend Pełen Łaski i… ciastek! [ZDJĘCIA]

Grudzień 21, 2015
IX Weekend Pełen Łaski

Kazanie o. Szustaka o krewetce pistoletowej, spalony warnik, namiary na dilera od Basi Turek, sekret skrzydeł od o. Tomasza Nowaka, a do tego muzyczny coming out roku! Co tak naprawdę działo się na IX Weekendzie Pełnym Łaski?

–  Czy wiecie, że macie skrzydła? Za wami stoją Aniołowie – tymi słowami o. Tomasz Nowak OP pożegnał 453 uczestników IX Weekendu Pełnego Łaski. – Nie zostaniecie sami! – mówił. Po trzech dniach siedzenia na kolanach Pana dobrze było sobie o tym przypomnieć.

Znajdź swoją babkę

Zamiana z ptoka w krzoka lub krzoka w pnioka to trudna sprawa. Kiedy o. Adam Szustak porównał ten śląski podział z chrześcijaństwem, aula wybuchnęła śmiechem. Tradycyjne, sobotnie kazanie dla sucharów też nie było stereotypowe. O. Adam, swoim ostatnim zwyczajem, zaproponował im ciekawostkę przyrodniczą – krewetkę pistoletową. Ten ślepy bezkręgowiec, aby przeżyć, dołącza się do… babki, a właściwie do ryby z rodzaju babkowatych. Ojciec przekonywał, że każdy suchar powinien znaleźć taką babkę, która go poprowadzi.

Co on jara?!

– Słuchałam ostatnio #jeszcze5minutek o. Szustaka i zastanawiałam się, co ten człowiek jara? Chcę to samo! Szybko mnie olśniło. Przecież on codziennie bierze do ręki Chrystusa. To znaczy, że mamy tego samego dilera! – mówiła z kolei poruszająca się na wózku inwalidzkim Basia Turek. W sobotę podjechała na scenę auli. I zaczęła opowiadać o dilowaniu z Bogiem, jaraniu się Jego miłością i o byciu córką Króla. W sobotę, 19 grudnia, uczestnicy Weekendu zebrali 4 677 złotych i 74 groszy na jej rehabilitację. „Jarającą” bohaterkę do późnego wieczoru otaczał imponujący tłumek. „Jesteś cudem!”, „Bacha, kochamy Cię!”, „Jak sprawy w pracy zaczęły się komplikować wspomniało mi się Twoje przemówienie i to, że jestem Synem Króla! Dzięki Basiu!” – to tylko trzy z wielu cytatów jej wielbicieli.

3… 2… 1… rehabilitujemy Basię! Zobacz, dlaczego >>

OWCA gra!

owca

OWCA na IX WPŁ

Wielbicieli ma zresztą nie tylko Basia. Nie brakuje także fanów zespołu OWCA! Nazwę ujawnili dopiero teraz, choć ich muzyki słuchamy już od kilku Weekendów. W sieci ukazały się na razie dwa nagrania – Memu Bogu Królowi i Nie umrę a będę żył. W styczniu ma ukazać się kolejne. Chodzą też słuchy, że trwają prace nad płytą. Zdecydowanie warto śledzić ich Facebooka.

Weekend pełen ciastek

Kraków, Gdynia, Berlin, Poznań, Warszawa, Gliwice, Sandomierz – wystarczyło spojrzeć na rejestracje samochodów, zaparkowanych pod ośrodkiem na Górze Św. Anny, żeby nie mieć wątpliwości, że Weekendy są jak magnes. Przyciągają fanów Langusty na palmie, sympatyków Fundacji MALAK i innych, spragnionych Żywego Słowa ludzi. A Słowa tu nie brakuje. Codzienna Msza Święta, nocne adoracje, różaniec, wielbienia. Przy ołtarzu wszyscy, od dzieci po osoby starsze, okazują się sobie równi. Wszyscy z entuzjazmem podnoszą ręce na chwałę Pana, a co odważniejsi klękają przy samym Chrystusie i dotykają dłońmi monstrancji.

W przerwach na wszystkich czekały ciastka, kawa i herbata. Bo trzeba wiedzieć, że Weekendy Pełne Łaski są pełne pogaduch i przyjaźni. Te zawiązują się na każdym kroku. W nocnych rozmowach, przy śniadaniu, nad przekazywanymi kluczami do pokoju. A pierniki, rurki i owoce to dobry początek czegoś nowego i… wspaniały Boży dar! :-)

Nagrania kazań i konferencji z IX Weekendu Pełnego Łaski znajdziesz na www.langustanapalmie.pl.

ZOBACZ ZDJĘCIA: