news, rekolekcje

Jesteś NIEBIESKI? Zwyciężysz! – taki był Wieczór Pełen Łaski w Łodzi

Styczeń 12, 2017

Spodziewaj się dużo dobrego i wykwintnego! – mówił o. Tomasz Nowak OP. Prośmy o to, co jest większe, w świecie duchowym nie wolno być roztropnym! – dodawał o. Tomasz Biłka OP. Sprawdź, jaki był grudniowy Wieczór Pełen Łaski i co ma wizja św. Dominika do street artu.

***

Dotychczas na Wieczorach Pełnych Łaski spotykaliśmy się u Saletynów w Krakowie. Jednak tym razem, w pierwszą sobotę grudnia, przenieśliśmy się do Łodzi, świętować zakończony projekt malowania murali z okazji 800-lecia Zakonu Kaznodziejskiego. Wydarzenie bez precedensu – bo nie dość, że nowe miasto, to jeszcze celebracja dominikańskiej rocznicy w kościele Jezuitów!

Drobne zmiany nastąpiły też w scenariuszu. Zaczęło się jak zawsze od Mszy Świętej, ale późniejsze głoszenie przeplatało się z uwielbieniem, zamiast tradycyjnego, sztywnego podziału na konferencję i modlitwę. Głosili tradycyjnie dominikanie – o. Tomasz Nowak i o. Tomasz Biłka, a wielbienie poprowadziła owca.

Jaki ojciec, taki syn

Złapałem się na tym, że nigdy nie pomyślałem o świętym Dominiku jako o ojcu – wyznał podczas kazania o. Tomasz Nowak. Opowiedział o człowieku, którego spotkał na rekolekcjach i który na pytanie „co chcesz robić w życiu?”, odpowiedział: „Uzdrawiać chorych, wskrzeszać umarłych, wypędzać złe duchy”. Pycha! – pomyślał dominikanin i postanowił wybić to z głowy swojemu rozmówcy. Uświadomił sobie jednak – po krótkiej modlitwie – że dokładnie tym zajmował się święty Dominik. Jego ojciec.

Z kolei o. Tomasz Biłka skupił się na tym, co to znaczy być Bożym dzieckiem. Przyjęcie tożsamości syna i córki nie oznacza okrzepnięcia, tylko pójście dalej, zaniesienie tego innym! – mówił.

Uwielbiaj z owcą Najwyższego >>

Bądź niebieskim ptakiem

Tematem konferencji – czy raczej szeregu medytacji – były łódzkie, dominikańskie murale prezentujące wizję świętego Dominika zapisaną w Libellusie. Dominik, który niedługo po założeniu zakonu robi zupełnie rzecz nielogiczną – z ziemskiego punktu widzenia. Wysyła nieprzygotowanych, niedoświadczonych braci w świat, przykazuje im głosić Ewangelię i zakładać klasztory. Ewangelia jest nielogiczną rzeczą, jest dla ludzi, ale nie jest od ludzi – mówił o. Tomasz Nowak, komentując to.

Ojcowie opowiadając o każdym muralu – a więc zarazem o wizji Dominika i istocie dominikańskiego charyzmatu – pokazywali Bożą logikę nadmiaru. O. Tomasz Biłka dzielił się tym, jak powstały murale: „Jest pragnienie, które trzeba zrealizować – jeszcze bez wizji, ale jest pragnienie! I tutaj pojawia się opcja numer Wódz – czyli konkretne pytanie: co potrzeba, żeby się udało?” I tak zaczęła się przygoda odkrywania niebieskich ptaków. Wymaga to ryzyka i przekroczenia siebie, ale bez wątpienia – warto! „Odważ się wejść w lęk i zobacz, ze nie ma czego się bać! Kościół jest w natarciu, bramy piekielne go nie przemogą!” – przekonywał dominikanin.

Bóg wierzy w nas jak w nikogo innego! Choćbyś był najmniejszy, najsłabszy i najbardziej kruchy – jeśli jesteś niebieski to zwyciężysz! A taki mały, niebieski bez trudu stanie się orłem.

TUTAJ możesz posłuchać całej konferencji >>

***

Chcesz dowiadywać się na bieżąco o Wieczorach i Weekendach Pełnych Łaski oraz innych Malakowych wydarzeniach? Śledź naszą stronę internetową oraz Facebooka, Twittera i Instagrama :-)

(fot. w nagłówku K. Holwek)