rekolekcje

Jubileuszowy Weekend na Górze Świętej Anny

Czerwiec 2, 2016
DSC_1426

Od Karmelu po Betel przez I Komunię, tort-widmo i nagrywanie vloga – jubileuszowy, X Weekend Pełen Łaski pełen był i łaski i niespodzianek. Co działo się na majowych rekolekcjach o. Adama Szustaka i o. Tomasza Nowaka, i co takiego zmieni się w listopadzie? Zobaczcie sami.

Było o pogańskim Betel i o tym, że nazwany „łyskiem” Elizeusz nie walczył sam – wezwał Boga. Było o siedmiokrotnym wychodzeniu na szczyt Karmelu, czyli na spotkanie z Maryją. Było o tym, że nie doskonałość ale bezradność najbardziej otwiera Panu Bogu drogę. Było też o nasłuchiwaniu, które jest modlitwą. O szukaniu Życia po rekolekcjach. I o tańcu z Bogiem.

„I chodzi tu tylko o to, byś wzbudził w sobie wiarę, stojąc jak suchar, że Jezus w Tobie jest.” – Adam Szustak OP na I Weekendzie Pełnym Łaski

X Weekend Pełen Łaski świętowaliśmy oddając chwałę Bogu i wsłuchując się w Słowo, komentowane przez Ojców na konferencjach. Nie planowaliśmy z okazji jubileuszu fajerwerków ani konfetti, ale państwo Magda i Piotr Mazurek zupełnie niespodziewanie przywieźli na rekolekcje lukrowany tort z logiem Fundacji MALAK. Ciasto zniknęło w ciągu kwadransa i nie wszyscy zdążyli je zobaczyć. Na szczęście mamy je na zdjęciach.

I Komunia i vlogowanie

A było co świętować. W niedzielę Ojcowie udzielili I Komunii Świętej dwóm pięknym dziewczynkom. – Dziewczyny, jesteście od tego, żeby zapraszać swoją ekipę do tańca! – przekonywał Aurelię i Adę o. Adam. – Wyciągajcie mamę i tatę do kościoła, namawiajcie ich do modlitwy – dodał. Na poprzednich Weekendach odbywały się już chrzty i bierzmowania. – Czekamy na ślub! – podsumował o. Szustak.

Zobacz karnawał modlitwy na Dniu Pełnym Łaski >>

Może będzie on owocem spotkań w kawiarence? Albo na balkonie. Chociaż na balkon warto było jednak uważać – balkonowe towarzystwo zostało sfilmowane w Niecodziennym Vlogu o. Adama, którego często można było spotkać z kamerą. Nawet na spacerze.

DSC_1629DSC_1403o-tomasz-nowak-opDSC_1307

DSC_1348DSC_1355DSC_1601DSC_1621DSC_1624DSC_1628 DSC_1292

Tajemnicze zniknięcie 6 kilogramów Bożych Krówek, o którym pisaliśmy na Facebooku, wciąż nie zostało wyjaśnione. Na szczęście udał się nam zdobyć dodatkowy zapas słodyczy, pilnie strzeżony w schowku:
DSC_1324DSC_1354 DSC_1368 DSC_1392 DSC_1454 DSC_1456 DSC_1583

Na rekolekcje przyjechali też Hubert i Konrad, znany szerzej z filmu Konrad i jego koledzy, nominowanego do Dominikańskiej Nagrody Filmowej Slavangard. W kwietniu zebraliśmy 8 657,38 zł na jego nowy wózek inwalidzki. DSC_1650fundacja-malak-i-adam-szustak

Duszpasterskie zmiany

X WPŁ był dla nas ważny jeszcze z jednego powodu. Ojciec Adam Szustak ogłosił na nim, że przez rok Weekendy będą odbywały się bez niego. Duszpasterzem rekolekcji będzie o. Tomasz Nowak.

Dziękujemy Wam za wspólny czas i już teraz zapraszamy na XI Weekend Pełen Łaski, który odbędzie się od 4 do 6 listopada 2016 roku, tradycyjnie na Górze Świętej Anny.