Koncert Małgorzaty Hutek „Ufam Tobie”

Marzec 21, 2015

Fortepian, perkusja, bas, wiolonczela i… głos Małgorzaty Hutek. Czy można wyobrazić sobie lepszy pomysł na sobotni wieczór? Nie! Dlatego zorganizowaliśmy koncert „Ufam Tobie” w Krakowie.

Artystka wraz z zespołem znakomitych muzyków jazzowych (Nikola Kołodziejczyk – piano, Grzegorz Masłowski – perkusja, Paweł Wszołek – kontrabas, gitara basowa, Dominika Kontny – wiolonczela, Agnieszka Musiał – wokal, gościnnie) wykonała własne aranżacje Psalmów Dawidowych. To jednocześnie osobista, oryginalna interpretacja modlitw biblijnych i wyraz niezwykłej wyobraźni muzycznej Małgorzaty Hutek.

Spotkanie z Psalmami

Publiczność, wypełniająca po brzegi podziemia Kamieniołomu, wysłuchała nowatorskich opowieści m.in. o Bożej opiece (Pan ze mną jest), o wołaniu do Boga w rozpaczy i trudnościach (Wołam do Ciebie), o wyprzedzającej miłości Stwórcy (Panie Ty znasz mnie) oraz o Jego bliskości (Hold me again – wykonane w duecie z Agą Musiał). Improwizacje muzyków za każdym razem były głośno oklaskiwane przez zgromadzonych, a na koncercie mimo tłumów panowała domowa atmosfera.

– Spotkanie z Psalmami jest dla mnie za każdym razem niezwykłym wydarzeniem, a dzielenie się ich pięknem z innymi ogromnym zaszczytem – mówiła zaraz po koncercie artystka. – Ten koncert pozostanie na długo w moim sercu, przede wszystkim ze względu na wspaniałą krakowską publiczność – podkreślała. Tego wieczoru nie zabrakło oczywiście utworu Pan ze mną jest.

8 9 12 13 14 15 16 17 18 20 21