akcje charytatywne

Otworzyć nadzieję [AKCJA]

Grudzień 8, 2016

Czy myślałeś, że mógłbyś zostać czyimś Aniołem Stróżem? Dołącz do akcji OTWORZYĆ NADZIEJĘ i daj wsparcie tym, którzy bardzo potrzebują Twojej anielskiej opieki.

Miejsce: DOBIESZCZYZNA, DOM DZIECKA

Do Dobieszczyzny, malutkiej miejscowości koło Jarocina, mieliśmy prawie sześć godzin drogi. To daleko – ale bardzo zależało nam, by tam trafić. Wiedzieliśmy, że czekają na nas niezwykli ludzie. Że chcemy ich poznać, wysłuchać potrzeb i spróbować pomóc.

Dom Dziecka – czy raczej Salezjańska Placówka Opiekuńczo-Wychowawcza Dom Wspomożycielki – mieści się w starym budynku po XIX-wiecznym dworku. Drzwi otwiera nam dyrektorka, s. Anna Biała. Kobieta z najbardziej zaraźliwym uśmiechem pod słońcem i chyba niczym nieograniczoną energią.

Szef mieszka tutaj! – oznajmia dziarsko i, zanim jeszcze zdążyliśmy o coś spytać, pokazuje nam kaplicę. A potem robi kawę, herbatę i zaczyna opowiadać o Dwunastce, do której przyjechaliśmy. Dwanaścioro Podopiecznych, którzy dopiero zaczynają radzić sobie z życiem. Piękni, pełni radości i ciekawości świata. Jednocześnie – z trudnymi historiami na plecach.

Poszukiwani: ANIOŁOWIE!

Potrzeby materialne? Tak. Ale przede wszystkim potrzebujemy modlitwy! – mówi s. Anna. – Jako kadra, chcemy jak najlepiej wykorzystywać środki, mądrze rozeznawać i podejmować właściwe decyzje. Bez modlitwy łatwiej czuć się zagubionym. Przygotowujemy Dzieci do wejścia w świat, w relacje społeczne, ale to oznacza realny trud tu i teraz. Mówimy o życiowych sytuacjach, które po ludzku są bardzo ciężkie do rozwiązania. Dzieci na co dzień muszą przekraczać bariery środowisk i nauczyć się walczyć o siebie, nabrać przekonania, że są wartościowymi ludźmi. Wsparcie dla nich jest niezbędne.

***

Wierzymy w moc modlitwy. Wierzymy, że każdy ma swojego Anioła Stróża. Wierzymy też, że możemy być dla siebie wzajemnie duchowymi opiekunami. Dlatego zapraszamy Was do akcji OTWORZYĆ NADZIEJĘ.

naglowek-nadzieja

asiasandradomi

zuzannaerykweronika

mateuszdianapatryk

konradkewinkacper

wychowawcy-na-strone

Kilka informacji o Aniołach Stróżach – czyli ZASADY AKCJI

Każdy ma SWOJEGO Anioła Stróża. || MÓDL SIĘ ZA KONKRETNE DZIECKO / ZA WYCHOWAWCÓW.
Wyżej jest grafika ze zdjęciami Dzieci. Zdecyduj, czyim Aniołem Stróżem będziesz. Na dole strony znajdziesz formularz. Wypełnij go. Nie zapomnij o imieniu Dziecka, którego Aniołem postanowiłeś zostać. Możesz także zostać Aniołem Wychowawców. Twoje dane pozostają tylko do naszej wiadomości, akcja jest w pełni anonimowa.

Anioł Stróż jest WIERNY. || MÓDL SIĘ DO ANIOŁA STRÓŻA (modlitwą Aniele Boży…) CODZIENNIE PRZEZ PÓŁ ROKU.
Jeśli chcesz – możesz dodać do tego inne formy (ofiarowanie Mszy Świętej, różaniec, koronka do Miłosierdzia Bożego itp.). Duchowa, opiekuńcza bliskość Aniołów to coś bardzo potężnego!

Anioł Stróż to ktoś, kto WSPIERA. || PRZEKAŻ DOBRE SŁOWO.
Czy zadeklarujesz się jako modlitewny Anioł, czy nie – poniżej znajdziesz miejsce na wpisanie kilku słów odwagi, nadziei, wsparcia, które możesz powiedzieć Dziecku. Z zebranych wypowiedzi przygotujemy świąteczne paczki Dobrych Słów i przekażemy je Dzieciom. To będzie tytułowym otwarciem nadziei. Pamiętaj, że nawet najprostszym, ale serdecznym zdaniem możesz wiele zbudować. Błogosławieństwo naprawdę ma MOC!

Anioła Stróża NIE WIDAĆ, ale efekty jego pomocy – tak. || JEŚLI CHCESZ I MOŻESZ – POMÓŻ DZIECIOM MATERIALNIE.
Potrzeby są bardzo konkretne. Chodzi o ufundowanie Dzieciom zajęć terapeutycznych oraz podstawowego sprzętu do terapii sensorycznej, na łączną kwotą 10 tys. zł. Chcemy kupić:
– podwieszany sprzęt do terapii (platforma, hamak lniany, huśtawka, helikopter)
– naziemny sprzęt do terapii (deskorolka długa, ścieżka sensoryczna, tunel sensoryczny)
– sprzęt do rozwoju ruchu i równowagi (równoważnia rotacyjna, równoważnia-kładka, kamizelka dociążająca, mini trampolina)
– sprzęt gimnastyczny (piłki rehabilitacyjne, piłki masujące, wałki do rollowania, masażu)
– materace i zabezpieczenia.

emilka-1

Pierwszym Aniołem Stróżem jest Emilka Mrozicka, która przekazała Dzieciom z ośrodka swój prezent z Pierwszej Komunii Świętej – 1248 zł.

Zdaje się, że to rodzinna tradycja hojności – TUTAJ przeczytacie o budowie placu zabaw w Jerozolimie, którą zainicjował Franek, starszy brat Emilki.

Pięknie DZIĘKUJEMY!

I wierzymy, że będzie to inspiracją dla innych :-)

EDIT: I było inspiracją :-) Dzięki Waszej hojności w rekordowym czasie udało się prawie 16 tys. złotych! Bardzo dziękujemy za wszystkie darowizny.

Jeśli chcesz zostać Aniołem Stróżem konkretnego Dziecka lub Wychowawców – wypełnij Formularz nr 1. Otrzymasz od nas wiadomość zwrotną, a w niej małe podziękowanie :-)
Jeśli nie deklarujesz się modlić przez pół roku – tak czy inaczej zachęcamy Cię do wpisania kilku słów wsparcia w Formularzu nr 2.

FORMULARZ NR 1.

Imię i nazwisko

Adres e-mail

Imię Dziecka, które decydujesz się wspierać modlitwą

Przekaż Dobre Słowo - ono ma moc działać cuda! :) Dołączymy je do Paczek Dobrych Słów i przekażemy Dzieciom na Święta

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Fundację Malak dla potrzeb niezbędnych do realizacji projektu "Otworzyć nadzieję" - zgodnie z Ustawą z dnia 29.08.1997 roku o Ochronie Danych Osobowych (Dz.U. z 2002r. Nr 101, poz. 926 ze zm.).

FORMULARZ NR 2.

Imię Dziecka lub Wychowawcy