PREMIERA „Chwał” zespołu owca

Wrzesień 22, 2016

– To wszystko co On ma dla nas, to ciągle zaskakująco więcej i dalej niż się spodziewamy czy umiemy wymyślić – przyznaje zespół owca. Zaczęli razem grać na rekolekcjach o. Adama Szustaka, porwali serca słuchaczy Mercy Festival i dominikańskiego koncertu Światła Miasta, a już dziś premiera ich pierwszej płyty – „Chwały”.

„Chwały” to uwielbienie Dobrego Boga. Słowa oparte na Słowie Bożym, ubrane w nowoczesne, elektroniczne brzmienia, pomagają oderwać się od tego co ziemskie na rzecz tego, co wieczne. Dziś do rąk słuchaczy trafia płyta zagrana przez owcę i zaprojektowana przez Grabovską.

Zagubione owce

Owca to zespół, ale – jak przyznają sami muzycy – także wspólnota, którą tworzą. Nie chcą firmować się własnymi nazwiskami, ale chętnie podkreślają swoje dominikańskie korzenie. Wspólne próby zaczęli na Weekendach Pełnych Łaski – rekolekcjach prowadzonych przez o. Adama Szustaka OP, chętnie wspierają różne dominikańskie inicjatywy. Na co dzień jednak grają, komponują i śpiewają w innych, głównie świeckich, zespołach.

– Zespół powstał z potrzeby posługi i chęci (graniczącej z przynagleniem) do zrobienia nowej muzyki, która będzie modlitwą. Chcemy oddać Bogu wszelkie CHWAŁY, a jeśli nasza modlitwa może do tego stać się czyjąś, to jest to ogromnym błogosławieństwem – tłumaczy owca.

Elektroniczne brzmienia i teksty opierają o List do Efezjan, Księgę Jeremiasza, Psalmy i Ewangelię św. Mateusza, ale przede wszystkim o doświadczenie Żywego Boga. Boga, który odnajduje zagubione owce – tak, jak odnalazł każdego z nich.

– Uwielbienie jest świętowaniem Boga, rodzi wdzięczność i zmienia serce. Oby przemieniało nasze kamienne w serca z ciała, wdzięczne – pisze owca. Tej jesieni wreszcie przedstawi nam cały album pełen „Chwał”.

„Chwały” kupisz na www.sklepmalak.pl.

dsc_1675 dsc_1658 dsc_1663