gość w dom

Maja Krzemień: Przepis na bliskość z Bogiem

Listopad 19, 2015
Gość Maja Krzemień listopad

Listopadowy GOŚĆ – Maja Krzemień zdradziła nam przepis na bliskość z Bogiem i na wolność od wszelkich niepokojów. Chcecie go poznać?

Mówiła dobrą godzinę. Zasłuchane trzydzieści spojrzeń połykało każde słowo. Łapczywie. Ze smakiem. Świadectwo Mai, jej doświadczenie w pracy nad swoimi emocjami i w budowaniu relacji z Bogiem to skarb. Podzieliła się nim z nami 18 listopada. Przy świecących lampkach, błyszczących pragnieniach i Słowu, które daje życie. Najpiękniejsze życie na niebie i ziemi.

Możesz się starać. Ale nie o to chodzi.

– Naszą relację z Bogiem często uzależniamy od własnych wysiłków. Otwieramy się na Jego miłość tylko wtedy, gdy zasłużymy – tłumaczyła autorka warsztatów psychologicznych Żyj po Bożemu. – Zamiast słuchać Słowa Bożego, słuchamy wewnętrznego krytyka. A potrzeba tylko jednego: zaufania. Wiary w to, że Bóg mówi prawdę. Że rzeczywiście nas kocha i ma dla nas dobry plan. Jeżeli w to uwierzymy, wejdziemy w cudowne i życiodajne uzależnienie od Boga – mówiła.

„Bóg i psychologia to duet przenoszący góry” – przekonywała Maja Krzemień na poprzednim spotkaniu >>

Jak uzależnić się od Boga? Według Mai Krzemień dobrze zacząć od modlitwy. Niech przestanie ona być skupieniem na sobie, swoich wizjach i wadach. Skup się na Bogu. Modlitwa to budowanie z Nim relacji. Proś o Ducha Świętego. Codziennie odnawiaj decyzję oddania Panu swojej codzienności. I bądź wdzięczny. Szczególnie za to, czego jeszcze nie widzisz.

Bo Bóg nie daje odpowiedzi. On daje nam obietnice.

Wolą Boga jest Twoje wyjście z niewoli – nieważne, czy to nałóg, czy toksyczne relacje. On obiecał nam wolność, opływającą w mleko i miód (Wj 3, 8).

Nie martw się – wierz. Nie analizuj – ufaj. Nie gadaj tyle ze sobą – gadaj z Bogiem. Nie myśl tyle – módl się. I pamiętaj, że nie okoliczności ani myśli ale tylko Bóg jest Twoim Bogiem.

A Bóg wszelkiej łaski,
Ten, który was powołał do wiecznej swojej chwały w Chrystusie,
gdy trochę pocierpicie,
sam was udoskonali, utwierdzi, umocni i ugruntuje. (1 P 5, 10)