rekolekcje

Taki był Wieczór PEŁNEJ Łaski [zdjęcia]

Listopad 24, 2016
69

Czy istnieje maryjny lifestyle? Dlaczego zwiastowanie może pomóc odnaleźć swój kierunek w życiu? Czy pełnia łaski oznacza też pełnię pragnienia? Odpowiedzi na te i inne pytania poznali uczestnicy Wieczoru Pełnej Łaski w Krakowie.

To był październik – a więc nie mieliśmy wyjścia. Organizowany kilkakrotnie wcześniej Wieczór Pełen Łaski tym razem po prostu musiał zmodyfikować nieco swoją nazwę :) Wierzymy, że Maryja zawsze jest przy nas i czuwa nad naszą modlitwą, ale tym razem chcieliśmy jeszcze bardziej skupić się na Niej i nauczyć Jej stylu życia – czyli ciągłego mówienia Bogu AMEN.

Spotkaliśmy się jak zwykle o 20:00 w kościele Matki Boskiej Saletyńskiej. Zaczęliśmy od mszy, po niej wysłuchaliśmy konferencji dominikańskiego duetu – o. Tomasza Nowaka i o. Tomasza Biłki, a na koniec modliliśmy się uwielbieniem prowadzonym przez owcę.

Bądź uwielbiaczem

O. Tomasz Nowak skupił się na zwiastowaniu. Ludzie, którzy mają pytania: kim jestem i co robić w życiu, odnajdują odpowiedzi w momencie zwiastowania. A jestem przekonany, że moment zwiastowania to moment uwielbienia. Gdy do Maryi przychodzi anioł, mówi – zwiastuję ci wielką radość, czyli opowiadam ci o tobie.

Gdy anioł przychodzi z takim słowem, czasami trudno to przyjąć. Dokąd nas zaprowadzi? Nie wiemy. Nawet Maryja na początku zmieszała się, słysząc szaloną Bożą propozycję.

Jak zareagować, gdy w nas pojawia się zamęt i niepewność? Co musimy z tym zrobić? Zupełnie nic. Ja sam się tym zajmę – mówi Bóg. Do człowieka należy tylko przyjęcie łaski. Maryja decyduje się wziąć ją w całości. Nie boi się, że Boży pomysł mógłby zniszczyć Jej życie – po prostu przyjmuje to jako swój własny pomysł.

Posłuchaj owcy, która mówi TAK >>

22

51

Odkryj Boga w pragnieniu

Maryja jako niewiasta obleczona w słońce i Maryja jako ta, która ma księżyc pod stopami – takim Słowem z Apokalipsy podzielił się o. Tomasz Biłka. Nasza Mama potrafi bezpiecznie przeprowadzić przez każdą ciemność tego świata prosto do pełnej światła chwały.

Powiedziała Bogu amen, przyjęła pełnię łaski – czy wtedy z Jej życia zniknęła tęsknota? Jeśli człowiek zdecyduje się na bycie z Jezusem, czy przestanie pragnąć?

Wręcz przeciwnie! Wiara Maryi ma postać pragnienia. Wejdź w swoje pragnienie i swoją tęsknotę – znajdziesz tam Boga.

Całej konferencji ojców możecie posłuchać TUTAJ >>

Kolejny Wieczór Pełen Łaski już 3 grudnia w Łodzi! DOŁĄCZ DO WYDARZENIA >>