rekolekcje

XI Weekend Pełen Łaski [ZDJĘCIA]

Grudzień 6, 2016
093

Ciastka w ilościach hurtowych. Ogłoszenie o warnikach. Giełda samochodowa. Dominikański jazz band kaznodziejski. Nocne adoracje. Ożywcze uwielbienia. A w centrum Ten, dzięki któremu mogliśmy napełniać się łaską przez cały weekend – już po raz jedenasty!

Ojcowie jak jazz band

Podstawowa różnica między tym Weekendem a poprzednimi? Na miejsce o. Adama Szustaka OP, stałego bywalca Weekendów, który obecnie jest w swojej duszpasterskiej podróży, pojawili się inni dominikanie: o. Tomasz Nowak, o. Tomasz Biłka i o. Tomasz Zamorski. Jedność to nie jednakowość! Jak mówią muzycy jazzowi – trzeba znaleźć swój niepowtarzalny ton, mówił podczas swojej konferencji o. Tomasz Nowak. I chyba tymi słowami udało mu się najlepiej oddać listopadowe Weekendowe głoszenie. Każdy z ojców mówił w swoim stylu, trzymał się własnych intuicji – a jednocześnie zachowując pełne zgranie z resztą.

Jezus patrzy na ciebie i nie mieści Mu się w głowie, że jesteś zły! (o. Tomasz Biłka OP)

Nie zawiedli się ci, którzy czekali na tradycyjne punkty w konferencyjnym rozkładzie jazdy – pojawiło się sobotnie słowo dla sucharów czy „niedzielne psucie humoru chrześcijanom”, znane jako kazanie o ości w gardle.

POSŁUCHAJ kazań i konferencji z XI Weekendu Pełnego Łaski >>

Modlitwa, wspólnota, jałmużna

Nie mogłoby być pełnych łaski rekolekcji bez tych trzech elementów! Eucharystia, liturgia godzin, różaniec, nocne adoracje oraz uwielbienie prowadzone przez owcę – ale również kawa, herbata, ciasta, ciastka, długie rozmowy w kawiarence i na spacerach… Nie wyobrażamy sobie, żeby którejś z tych rzeczy zabrakło podczas Weekendu :-) I modlitwa, i pogaduchy w przerwach były przepełnione Bożą obecnością!

A jałmużna? Tym razem zbieraliśmy pieniądze dla Basi Turek, naszej Malakowej przyjaciółki, podopiecznej i wielokrotnej uczestniczki WPŁ.

O tym, jak pomóc Basi przeczytasz TUTAJ >>

Dziękujemy Wam za wspólny, piękny czas!

XII Weekend Pełen Łaski odbędzie się 27-29 stycznia 2016. Szczegóły wkrótce na naszej stronie i Facebooku.

001

004