rekolekcje

XII Weekend Pełen Łaski [ZDJĘCIA]

Luty 16, 2017
027027

Co robić, gdy Pan Bóg gasi światło? Czy hobbit ma swoją duchowość? Jakie są dwa modele pasterstwa? Na te i inne pytania poznali odpowiedź uczestnicy XII Weekendu Pełnego Łaski. Co jeszcze wydarzyło się na naszych styczniowych rekolekcjach? Sprawdźcie sami.

Jak było? Jak w domu!

Już po raz dwunasty spotkaliśmy się w ośrodku na Górze Świętej Anny – chociaż tym razem zdziesiątkowani przez grypę i inne sezonowe choroby – ale ani trochę nie tracący zapału do przyjmowania łaski! To niesamowite po raz kolejny widzieć, jak w piątkowy wieczór, wśród kolejek do rejestracji, ludzie padają sobie w ramiona, a zaraz po Mszy idą do kawiarenki i jeszcze przez długie godziny rozmawiają. Kilka miesięcy od ostatniego spotkania chyba robi swoje – gwar rozmów nie milknie, a wszyscy wyglądają, jakby wrócili do domu, którego dawno nie odwiedzali. Domu pełnego kawy, chipsów i ciastek i z kultowym ogłoszeniem o warnikach – które tym razem na dzień dobry zostało mocno podkreślone :-)

Tak jak zwykle wielbienie prowadziła owca, a głosili dominikanie: o. Tomasz Nowak – nieco spóźniony, ale przywitany z wielkim entuzjazmem – przyjechał do nas dopiero w sobotę, czyli we wspomnienie św. Tomasza z Akwinu – czyli po prostu w swoje imieniny :-), o. Tomasz Zamorski i o. Tomasz Biłka. Podczas piątkowej spowiedzi wspierali ich również o. Tomasz Samulnik i o. Stach Nowak.

Stach Nowak OP: Bóg nie jest taki zły, jak myślicie >>

Nawrócenie – tylko które?

jeszcze nie dzisiaj i jeszcze nie jutro
przyjdę do Ciebie wiem zgasisz światło
ażeby droga nie była wypełniona szukaniem
po próżnicy jak wtedy gdy błądziłem na osobności

– jeśli z ambony słychać wiersz Tkaczyszyna-Dyckiego, to najlepszy dowód, że głosił o. Tomasz Biłka.

Podczas sobotniej porannej konferencji dominikanin szukał odpowiedzi na to, co robić, gdy w wierze pojawia się ciemność – a razem z nią obawy, czy nie schodzę z drogi do Boga, skoro nagle przestaję doświadczać Jego obecności. W tym doświadczeniu wzywał do drugiego nawrócenia – tak, jak święty Piotr, który po zdradzie Jezusa nawrócił się po raz kolejny. Nie zatrzymasz się na źdźble i na kłosie – zaowocujesz! Wbrew słabości, wytrwaj w Chrystusie – mówił. – W nocy mów Mu amen.

Wiara to skok w ciemność i pójście za Słowem. Oddanie siebie w całości – dodawał podczas popołudniowej konferencji o. Tomasz Zamorski, który w oparciu o historie z Lewisa i Tolkiena opowiadał. – Chrystus zaprasza nas do drogi. Spotka nas tysiące przygód i tysiące rozproszeń. Ale ostatecznie On sam będzie za nas walczył. Tylko czy jesteśmy gotowi na ryzyko Boga, który prowadzi gdzie sam chce?

„To jest nauka dla dorosłych!”

Z kolei o. Tomasz Nowak podczas niedzielnej konferencji o ości w gardle mówił m.in. o tym, żebyśmy nie bali się być pasterzami. Każdy z nas – niezależnie od cech charakteru, mniemania o sobie samym czy słabości, z którymi się zmaga – jest do tego zaproszony. Według jednego z dwóch modeli, polskiego lub rumuńskiego! Co to znaczy?

Posłuchaj całego nauczania Tomasza Nowaka OP >>

Bez modlitwy ani rusz

Oczywiście podczas Weekendu Pełnego Łaski nie mogło zabraknąć modlitwy – Eucharystie, spotkania z Jezusem podczas nocnych Adoracji w ciszy, długie uwielbienia i wstawiennictwo za siebie nawzajem to esencja rekolekcji. Pada tu dużo słów – bądźcie na nie uważni i czujni, żeby nie przegapić tego jednego dla siebie – mówili ojcowie na początku.

Dlatego jeśli w szczególny sposób doświadczyliście działania Pana Boga podczas Mszy, Adoracji, wielbień, modlitw wstawienniczych czy konerencji – prosimy, podzielcie się tym z nami. Świadectwa możecie wysyłać na adres [email protected]. Chcemy, by miłość Boża docierała jak najszerzej – w mailu napiszcie, czy zgadzacie się na anonimową publikację.

***

XIII Weekend Pełen Łaski odbędzie się 19-21 maja. Szczegóły wkrótce na naszej stronie i Facebooku!

006006 048048 054054 057057 081081 092092 098098 143143 121121