Zanim porwie Cię zakupów szał

Grudzień 1, 2016
dsc_5680

Czy babcia ucieszy się, jeśli dostanie maść na reumatyzm? Czy tata potrzebuje nowy krawat a mama kolejny szal? Co kupić rodzeństwu pod choinkę? Jak ucieszyć żonę? No i jak sprawić, żeby dzieci aż piszczały z zachwytu rozpakowując prezenty? W grudniu każdy z nas musi zmierzyć się przynajmniej z jednym z tych pytań.

Choć Adwent to przecież czas oczekiwania na przyjście Chrystusa, ostatnio coraz częściej staje się czasem gorączkowego biegania po sklepach w poszukiwaniu podarunków dla najbliższych. Wzmożony ruch na ulicach i w galeriach handlowych można dostrzec zwłaszcza tuż przed świętami, kiedy w domowym piekarniku dochodzi sernik, a my z językiem na brodzie chcemy zdążyć z ostatnimi zakupami. Może więc w tym roku warto pomyśleć o kupieniu prezentów już teraz, na samym początku Adwentu, a czas bezpośrednio poprzedzający święta Bożego Narodzenia poświęcić na odpowiednie przygotowanie swojej duszy?

Warto zadbać o rozwój. Szczególnie duchowy. Oczywiście przytłoczeni obowiązkami możemy nie znaleźć czasu na udział w naukach rekolekcyjnych, które zapewne proponują nam nasze rodzime parafie. W takim wypadku idealnym rozwiązaniem mogą być rekolekcje, zwłaszcza adwentowe, wygłoszone przed kilku laty przez różnych duszpasterzy, a dziś dostępne w formie książki czy audiobooka. Liczne nagrania rekolekcji internetowych możemy też znaleźć – a potem odsłuchać w czasie przygotowywania świątecznych potraw – w sieci.

dsc_5684

Dominikanie mają na tym polu spore doświadczenie. Ojcowie Adam Szustak i Tomasz Nowak od lat głoszą nauki adwentowe, a część z nich, na przykład Plaster miodu, Jeszcze pięć minutek, Przebudzenie Emmanuela czy Więcej ciała można dziś zdobyć w formie słuchowiska lub książki. To sprawia, że stają się one jednym z lepszych prezentów na mikołajki – 6 grudnia to przecież dopiero początek adwentu, więc obdarowanemu zostanie jeszcze sporo czasu, by prezent mógł zostać prawidłowo spożytkowany.

Zobacz Malakowe propozycje na świąteczne prezenty >>

Jeżeli już myślimy o prezentach nie zapomnijmy, że zdecydowanie ważniejszy od zawartości jest sam gest. Czasami ładnie zapakowany drobny upominek może sprawić tyle samo radości, co bardzo drogi sprzęt RTV. Zwłaszcza jeżeli przygotujemy go ręcznie albo pokażemy przy jego pomocy, że świetnie znamy gust obdarowywanego i wiemy co sprawi mu największą radość. Opakowanie prezentu to już rzecz drugorzędna, choć i w ten sposób możemy sprawić sporo radości. Są osoby, którym podobają się typowo świąteczne papiery ozdobne w uśmiechnięte mikołaje i misie. Są też tacy, którzy wolą prezenty zapakować w szary papier przewiązany jutowym sznurkiem lub ładnie uszyty świąteczny worek. Prezent zapakowany zgodnie z gustem osoby, której chcemy go wręczyć będzie dodatkowym powodem do uśmiechu.

dsc_5685-horz

W szale kupowania coraz większej liczby prezentów nie zapomnijmy, że często najważniejszym i najpiękniejszym spośród nich może być zwykła rozmowa z bliskimi, spędzenie z nimi czasu i życzenia prosto z serca napisane na ładnej kartce. Ale przede wszystkim nie zapomnijmy o przeżywaniu okresu Adwentu. Udział w porannych roratach, adwentowe postanowienia i odkrywanie tajemnicy oczekiwania na przyjście Chrystusa to elementy, które często zaniedbujemy, a to one są prawdziwa treścią okresu przygotowującego nas do świat Bożego Narodzenia.

dsc_5695

Opłatek wigilijny od Malaka

W polskiej tradycji bardzo istotny jest wigilijny obrzęd łamania się opłatkiem – symbolem pojednania i przebaczenia, znakiem przyjaźni i miłości. Sam wygląd opłatka, w nawiązaniu do modlitwy Ojcze Nasz (chleba naszego powszedniego…), podkreśla również materialny charakter życzeń – troskę o zapewnienie pokarmu sobie i bliskim.

W tym roku Fundacja Malak chce podzielić się z Wami opłatkiem i życzyć, by nigdy nie zabrakło Wam miłości i chleba powszedniego. Na stronie sklepu Malak możecie kupić opłatek. Opłata za niego to Wasza cegiełka, którą dokładacie do naszych działań. Kupując go pomagacie zmieniać świat, tworzyć, inspirować i ewangelizować.

dsc_5657

Malakowe propozycje na Adwent oraz idealne prezenty mikołajkowe i świąteczne znajdziesz w sklepie Malak.