3D – Adwentowa akcja charytatywna

Wraz z Adwentem startujemy z naszą trójwymiarową akcją charytatywną, na którą zapraszamy Was bardzo serdecznie razem z o. Adamem Szustakiem OP // www.langustanapalmie.pl.

Trzy różne cele i trzy metody wsparcia.

Kogo wspieramy?

Chcemy wspomóc trzy różne domy, a raczej ludzi, którym są one niezbędnie potrzebne do życia, bycia, funkcjonowania, rozwoju.

Poznaj szczegóły:

• CEL nr 1 – Odbudowa kościoła w Camp Vista w USA

24 października 2018 r. na skraju Kettle Moraine Forest w Wisconsin, na skutek pożaru,całkowitemu zniszczeniu uległa cedrowo-sosnowa kaplica z 1972 r. Drewniany kościół był częścią ośrodka Camp Vista, który służył, m. in. Polonii z Chicago podczas odbywających się tam rekolekcji dla rodzin. Było to miejsce przeznaczone dla ludzi, którzy Pana Boga już spotkali i tych, co Go jeszcze szukają. Decyzja o odbudowie kaplicy w jej pierwotnym kształcie zapadła, ale potrzebne są środki na zrealizowanie tego planu.

• CEL nr 2 – Dom – Schronisko dla osób bezdomnych i w trudnej sytuacji życiowej w Zielonej Górze

Od 2015 r. Fundacja RONDO prowadzi w Zielonej Górze schronisko dla osób, które z różnych przyczyn znalazły się w sytuacji kryzysowej. Swój dom znalazło tam 20 potrzebujących osób, którym oferowana jest kompleksowa pomoc: od całodobowego schronienia, poprzez produkty spożywcze, materialne, higieny osobistej aż do specjalistycznej pomocy terapeutów, prawników, księży. Fundacja pomaga podopiecznym w wychodzeniu z kryzysu bezdomności. Jedną z form utrzymania Schroniska jest Bistro – Pełnia Obfitości, które oferuje śniadania i lunche oparte na tzw. nowoczesnej kuchni tradycyjnej.

• CEL nr 3 – Dom Dziecka “Słoneczna Polana” w Łodzi

To jedna z wielu placówek opiekuńczo-wychowawczych, starająca się odpowiedzieć na potrzeby dzieci, które nie znalazły właściwej troski w rodzinnych domach lub po prostu nigdy ich nie miały. “Słoneczna Polana” ma pod opieką kilkanaścioro wychowanków. Sześcioro z nich, w wyniku traumy doświadczonej w rodzinach dysfunkcyjnych, potrzebuje regularnej pomocy psychologiczno-psychiatrycznej. Są to dzieci w wieku od 8 do 15 lat. Leczenie dziecięcych traum to proces długotrwały, wymagający konsekwentnej pomocy. Terapia ma szansę przynieść efekty, jeśli będzie przebiegała nieprzerwanie. Skromny budżet domu dziecka nie daje tej gwarancji. Chcemy zgromadzić środki finansowe na ten cel i pomóc dzieciom wrócić do równowagi po dramatyczny doświadczeniach z przeszłości.

Jak pomagamy?

Zakończyliśmy Zbiórkę Adwentową 3D.
Dziękujemy za każde wsparcie.
Wkrótce podamy finałowe rozliczenie zbiórki.

• Odmów lub ogranicz sobie jedzenie,
    picie lub konkretną przyjemność w intencji ludzi, którym chcemy pomóc.

• Udostępnij w mediach społecznościowych post z informacją o akcji.
    Dzięki Tobie więcej osób będzie mogło do niej dołączyć.

• Pomódl się w intencji ludzi, którym pomagamy.

Różaniec, Eucharystia, półgodzinna adoracji.

• Bądź twórczy!

Książka ze specjalną dedykacją