Pokój Wam! Wielkopostna Akcja Charytatywna

Tragiczna sytuacja za wschodnią granicą Polski budzi nasz sprzeciw. Nie akceptujemy wojny, którą Rosja rozpoczęła w Ukrainie. Jesteśmy poruszeni wydarzeniami publikowanymi w programach informacyjnych i relacjonowanymi przez korespondentów, a także pokazywanych przez zwykłych obywateli, często naszych znajomych czy przyjaciół. Idąc za głosem serca, ale też zdrowego rozsądku, chcemy wesprzeć finansowo naszych sąsiadów w Ukrainie. Już teraz prosimy Was o włączenie się w malakowo-langustową wielkopostną akcję charytatywną, która w tym roku wyjątkowo startuje wcześniej.

Z czytania liturgicznego z 24 lutego:

„Zachowujcie pokój między sobą” (Mk 9,50)

Jak mogę pomóc?

WPŁAĆ DAROWIZNĘ

Zgromadzone fundusze przekażemy braciom dominikanom, którzy od wielu lat posługują ludności ukraińskiej w konwencie w Kijowie oraz kilku domach zakonnych: we Lwowie, Fastowie, Charkowie, Czortkowie i Chmielnickim. Z niektórymi z nich mamy kontakt i wiemy, że już teraz organizują pomoc humanitarną i służą wsparciem mieszkańcom tych regionów.

Ponadto będziemy na bieżąco obserwować rozwój wydarzeń i reagować na najpilniejsze potrzeby czy to w Ukrainie czy po stronie naszych granic (pomoc uchodźcom).

Zebrane środki finansowe trafią bezpośrednio tam, gdzie są niezbędne, najszybciej, jak to jest możliwe.

Wiemy, że wszystkim nam jest ciężko, dlatego zachęcamy do wspólnej modlitwy, ale też pomocy materialnej.

Post i modlitwa

„Chciałbym zaapelować do wszystkich, zarówno wierzących, jak i niewierzących. Jezus nauczył nas, że na diaboliczny bezsens przemocy odpowiada się orężem Boga: modlitwą i postem. Zachęcam wszystkich aby przypadająca 2 marca Środa Popielcowa, była dniem postu w intencji pokoju. W szczególny sposób zachęcam wierzących, aby w tym dniu intensywnie oddali się modlitwie i postowi. Niech Królowa Pokoju zachowa świat od szaleństwa wojny.“

Papież Franciszek