Wszystkie

Cicha noc c.d. rozdzielania darowizny

06/02/2020

Niedaleko Zamościa, w Łabuńkach Pierwszych znajduje się Hospicjum Santa Galla – drugi beneficjent naszej Adwentowej Akcji Charytatywnej „Cicha noc”. Od początku trwania zbiórki wiedzieliśmy, że chcemy pomóc tej placówce. Niewielka, na wschodzie Polski, w trakcie rozbudowy… Obecnie przyjmuje 14 pacjentów z terenu województwa lubelskiego. Są to osoby dorosłe, będące w terminalnej fazie nieuleczalnej choroby. W skład zespołu oddziału stacjonarnego wchodzi 3 lekarzy, 13 pielęgniarek, psycholog, fizjoterapeuta, 3 salowe i kapelan. Od 2015 roku w Biłgoraju działa również Hospicjum domowe, które opiekuje się 7 osobami.

Rozbudowa Hospicjum Santa Galla rozpoczęła się w 2018 r. Obecnie budynek jest w stanie surowym, na etapie docieplania poddasza. Pozostały prace wykończeniowe: montaż instalacji elektrycznej, sanitarnej, prace glazurnicze, malowanie. Otwarcie nowej części planowane jest jeszcze w tym roku. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z założeniami, to opiekę paliatywną objętych zostanie kolejnych siedmiu pacjentów.

Hospicjum Santa Galla otrzyma dzięki Wam wsparcie w wysokości ponad 62 tys. zł! Darowizna zostanie wykorzystana na zakup 8 łóżek szpitalnych i 8 szafek przyłóżkowych do wyposażenia sal chorych w nowym budynku.