Akcje charytatywne / News / Patronat

Co się dzieje, kiedy w domu zapala się komin?

01/07/2020

Czy wiesz, co dzieje się, kiedy w domu zapala się komin? Nie, nie chodzi o kominek, ale o ten komin, z którego zazwyczaj malowniczo unosi się dym. Wyobraź sobie, że konstrukcja domu jest drewniana, a dach pokrywa strzecha. Dom płonie jak zapałka. To już nie chodzi o to, że chwilę później nie masz portek na przebranie, że tracisz rodzinne pamiątki, ulubiony kubek, z którego pijesz herbatę czy książkę, którą właśnie czytałeś. Twój dom zmienia się w pogorzelisko. Zostają z niego zgliszcza, a ty nie masz dokąd wracać.

Taki nieszczęśliwy wypadek, chociaż brzmi, jak z filmu, naprawdę przydarzył się w pod koniec kwietnia w Lisewie. Rodzina Nadolskich, która była właścicielem domu, liczy 8 osób. Nikomu nic się nie stało – powiedzmy, tzn. nikt nie stracił życia… Sytuację można określić różnymi słowami, powodującymi ciarki na skórze. A jak do tego dodać wszędzie obecne hasła #zostańwdomu , to już w ogóle nie wiadomo, czy się śmiać czy płakać.

• Na szczęście #ludziesądobrzy i solidarni. W chaosie podziałów jednoczą się w dobrej sprawie.
    Na portalu Zrzutka.pl trwa zbiórka pod hasłem „Pomoc pogorzelcom z Lisewa gm. Krokowa” – zachęcamy do wsparcia!
  • Można dołączyć do grupy na FB (Licytacja dla rodziny Nadolskich. Razem jesteśmy siłą!), gdzie trwają licytacje na rzecz odbudowy domu. Pojawiają się tam również aktualne posty, dotyczące postępów w pracach remontowych.
  • 5 lipca online odbędzie się bezpłatny koncert charytatywny „Budujemy dom – koncert dla rodziny Nadolskich”. Bardzo Was zapraszamy na transmisję. Na pewno wśród wykonawców rozpoznacie znajome twarze. Więcej szczegółów już na dniach!