Adam Szustak OP / Akcje charytatywne / Langustanapalmie / News

Dla kogo noc będzie cicha?

23/01/2020

Przedstawiamy pierwszego beneficjenta Adwentowej Akcji Charytatywnej „Cicha noc”, którą razem z o. Adamem Szustakiem Langusta na palmie ogłosiliśmy w Adwencie 2019. Jest nim „Formuła Dobra” Hospicjum dla Dzieci Dolnego Śląska, które otrzymało darowiznę w wysokości 162 000 zł na rzecz rehabilitacji pacjentów w warunkach domowych.

Mamy naprawdę sporo radości z tego, że właśnie fizjoterapia jest celem dofinansowania. W pierwszym odruchu myśleliśmy, że zebrane pieniądze będą przeznaczane na sprzęt, koncentratory tlenu, wyposażenie sal, leki czy środki opatrunkowe, bo to wszystko wydawało nam się taką namacalną, widoczną pomocą. Kiedy odezwała się do nas Pani Dorota z „Formuły Dobra”, okazało się, że są pilniejsze potrzeby! ❤️

„Formuła Dobra” jest hospicjum domowym, które roztacza opiekę nad 106 małymi pacjentami w oddziałach skupionych na Dolnym Śląsku: we Wrocławiu, Jeleniej Górze, Wałbrzychu, Zgorzelcu i Kłodzku. Niesie pomoc nieuleczalnie i terminalnie chorym dzieciom oraz dzieciom nienarodzonym. Jak się okazało mali pacjenci nie mogą korzystać z usług rehabilitacyjnych finansowanych przez NFZ w zaciszu swojego domu. „Formuła Dobra” realizuje 400 zabiegów tego typu miesięcznie, co znacznie obciąża budżet placówki. Kwota dofinansowania, którą dzięki Wam przyznaliśmy temu hospicjum gwarantuje półroczną rehabilitację pacjentów!

Jeżeli nie braliście udziału w naszej adwentowej akcji, a chcecie pomóc „Formule Dobra”, to istnieje taka możliwość przekazując swój 1% podatku. Na stronie Hospicjum dowiecie się jak to zrobić w prostych krokach: https://jedenprocentdobra.pl/

ps. Dostaliśmy wiadomość, że kiedy informacja o udzieleniu wsparcia finasowego została ogłoszona na zebraniu zespołu hospicjum, wybuchły okrzyki radości połączone z zaskoczeniem i nadzieją, że to będzie dobry rok dla pracowników „Formuły Dobra” oraz podopiecznych i ich rodzin!