Adam Szustak OP / Akcje charytatywne / Bliscy Malaka / News

Effatha! Jeszcze więcej dobra!

27/07/2020

Ponad rok temu, zaprosiliśmy Was do włączenia się w „Effatha! Wielkopostną Akcję Charytatywną”. Jednym z jej beneficjentów był młody Irakijczyk, Khalid, podopieczny Programu STEP-IN , który w wyniku wybuchu bomby stracił słuch. Przekazaliśmy 20 500 euro na operację, która przywróciła mężczyznę do funkcjonowania w społeczeństwie.

Zespół STEP-IN relacjonuje:

„Sam implant działa dobrze i nie ma komplikacji. Słuch Khalida stopniowo się poprawia. Podczas ostatniej wizyty zespołu STEP-IN był w stanie wysłuchać naszych lokalnych kolegów i samodzielnie odpowiedzieć na niektóre pytania. Wciąż uczy się interpretować wszystkie dźwięki, które słyszy tak, aby w pełni rozumieć mowę, a także mówić normalnie. Jego ojciec nadal pracuje z nim i ćwiczy codziennie. Khalid kontynuuje także wizyty kontrolne i regulacje aparatu u audiologów. Jego postępy zostały ostatnio spowolnione przez operację związaną z chorobą Crohna”.

Po udanym zabiegu i rekonwalescencji, okazało się, że spora część gotówki została, a potrzebujących w tym regionie świata nie brakuje…

Muna Farhan, to 21-letnia Irakijka, która ma zdiagnozowaną niekontrolowaną cukrzycę. W jej wyniku cierpi również na osteoporozę kości. W 2017 roku upadła i złamała lewe biodro. Uraz unieruchomił młodą kobietę w łóżku na dwa lata. Brak ruchu spowodował ciężkie odleżyny, a wokół złamanej kości powstało groźne dla życia zakażenie.

Lekarze STEP-IN monitorują jej stan zdrowia od września 2019 roku, kiedy miała miejsce pierwsza wizyta lekarska w jej domu. Wtedy ogólny stan zdrowia Muny został oceniony jako bardzo zły. Miała ciężkie zakażenie złamanego uda z dwoma ogniskami zapalnymi z ropnym wysiękiem – w pachwinie oraz na górnej bocznej części uda. Lekarze podjęli próbę uregulowania cukrzycy, a także zorganizowania operacji w celu usunięcia infekcji.

Pierwsza operacja została przeprowadzona w szpitalu CMC w Erbilu. Zakończyła się pomyślnie, jednak jej biodro po kilku miesiącach zostało ponownie zainfekowane i wymagało pilnie drugiej interwencji. Zabieg został przeprowadzony w szpitalu Paky Private Hospital w Erbilu. Oczyszczono kość oraz zastosowano zewnętrzny stabilizator w celu umożliwienia prawidłowego wyleczenia infekcji.

STEP-IN pokrył koszty operacji oraz koszty towarzyszące ( w sumie 4 479,29 USD), takie jak:
– opłata za pobyt w szpitalu,
– transport karetką,
– testy laboratoryjne,
– leki,
– wizyty kontrolne oraz rehabilitację, która jest niezbędną do przywrócenia mobilności oraz wzmocnienia układu kostnego i mięśniowego Muny.

Te wszystkie działania były możliwe, dzięki Waszym licznym wpłatom pochodzącym z Effatha! Wielkopostnej Akcji Charytatywnej.