Akcje charytatywne / Wszystkie

Effatha! Wielkopostna Akcja Charytatywna

08/03/2019

Nie ma lepszego i gorszego momentu na robienia rzeczy dobrych, ale Wielki Post to czas doskonały, żeby wspólnie komuś pomóc. Na ten szczególny okres w życiu Kościoła zapraszamy Was do włączenia się w Effatha! Wielkopostną Akcję Charytatywną, której celem jest zebranie środków finansowych na dwa cele:

• operację słuchu siedemnastoletniego Khalida,
  • rekonwalescencję Gosi po usunięciu nowotworu złośliwego tarczycy.

Dlaczego #Effatha?

Uzdrowienie głuchoniemego

Jezus opuścił okolice Tyru i przez Sydon przyszedł nad Jezioro Galilejskie, przemierzając posiadłości Dekapolu. Przyprowadzili Mu głuchoniemego i prosili Go, żeby położył na niego rękę. On wziął go na bok, osobno od tłumu, włożył palce w jego uszy i śliną dotknął mu języka; a spojrzawszy w niebo, westchnął i rzekł do niego: Effatha, to znaczy: Otwórz się! Zaraz otworzyły się jego uszy, więzy języka się rozwiązały i mógł prawidłowo mówić. /Jezus/ przykazał im, żeby nikomu nie mówili. Lecz im bardziej przykazywał, tym gorliwiej to rozgłaszali. I pełni zdumienia mówili: Dobrze uczynił wszystko. Nawet głuchym słuch przywraca i niemym mowę.

Mk 7, 31-37

NASI BOHATEROWIE

Małgorzata Hutek

Gosiajest wokalistką, kompozytorką, autorką tekstów. Jest również wieloletnią przyjaciółką naszej Fundacji. Wspieramy jej artystyczny rozwój od 6 lat, wydając i promując płyty. Mieliśmy również przyjemność zorganizować w Krakowie koncert Gosi “Ufam Tobie”. W 2016 r. podczas spotkania “Gość w dom” opowiadała nam o muzycznych planach i marzeniach, o swoim nawróceniu i przyjaźni z Maryją, która jest dla niej nie tylko Matką Bożą, ale też kobietą z krwi i kości.

Gosia jest ciepłą, energiczną, emanującą poczuciem humoru osobą. Jako wokalistka – utalentowana (choć nigdy się do tego nie przyzna) i bardzo pracowita.

Niespodziewana choroba

W ostatnich tygodniach dotarła do nas informacja od przyjaciół Gosi, że został u niej zdiagnozowany nowotwór złośliwy tarczycy (rak tarczycy brodawkowaty VI stopnia). Wokalistka będzie miała zabieg polegający na usunięciu intruza, czyli chorego organu wraz z węzłami chłonnymi. Na pewien czas operacji i rekonwalescencji (obejmujący również rehabilitację foniatryczną głosu) artystka zostanie bezrobotna. Gosia na kilka miesięcy będzie pozbawiona swojego narzędzia pracy.

Zapraszamy Was do wsparcia Gosi zarówno modlitwą, w tym niepewnym dla niej okresie, jak i finansowo. Chcemy, żeby artystka szybko wróciła do zdrowia, a tym samym na scenę.

Więcej info o Gosi:

Wokalistka, kompozytorka, autorka tekstów.

Absolwentka wokalistyki jazzowej Akademii Muzycznej w Katowicach oraz studentka kompozycji i aranżacji tej uczelni. Swoją muzyczną drogę rozpoczęła od gry na skrzypcach oraz saksofonie. Jednak to śpiew był i jest jej największą pasją. Jest stypendystką Marszałka Województwa Łódzkiego oraz laureatką nagrody Grand Prix Jazz Melomani. Na swoim koncie ma dwa autorskie albumy wydane przez Fundację MALAK Grounded in Love oraz Psalmy. W 2017 roku nagrała płytę Life and Happiness of Julian Tuwim czeskiej kompozytorki i trębaczki Stepanki Balcarovej. Współpracuje z czołówką współczesnej sceny jazzowej, m.in. Nikolą Kołodziejczykiem, Dominikiem Wanią oraz Atom String Quartet. Uwielbia gotowanie, jamniczki oraz film Miś.

Posłuchaj utworów Gosi: https://www.youtube.com/watch?v=YXvVeNodzrM

Khalid

Khalid jest podopiecznym Programu STEP-IN i beneficjentem HandSAP, który polega na wsparciu społecznym i zdrowotnym uchodźców w Iraku. Koszt operacji to 70 000 PLN i przekracza on możliwości organizacji, która pomagała Khalidowi do tej pory.

Niezależnie od szerokości geograficznej, koloru skóry, wyznawanej religii, warunków życia ludzie na całym świecie są podobni. Mają podobne marzenia, pragnienia, potrzeby. Mamy 40 dni, żeby życie Khalida się odmieniło! Okażmy solidarność i zbierzmy te pieniądze dla niego.

Tragiczny wypadek

Khalid z rodziną mieszka w obozie Kabarto dla uchodźców wewnętrznych w Północnym Iraku. Od urodzenia nie słyszy na jedno ucho. W zdrowym stracił słuch w wyniku wybuchu bomby.

Historia jego wypadku jest dramatyczna i niestety wspólna dla tysięcy Jazydów. W sierpniu 2014 roku ta mniejszość religijna przeżyła ludobójstwo z rąk bojowników Państwa Islamskiego. Znienawidzeni przez ekstremistów przeżyli nieopisaną tragedię – ISIS dokonało masowych mordów, porwało kobiety i dzieci do niewoli, zniszczyło dosłownie wszystko na swojej drodze. Rodzina Khalida w trakcie ucieczki ze swojego domu zatrzymała się, żeby znaleźć paliwo i zatankować samochód. W tym samym czasie wybuchła bomba.

Khalid przeżył, ale membrana w zdrowym uchu pękła. Po kilku dniach tułaczki najpierw samochodem, a potem na piechotę Khalid nie miał szans otrzymać potrzebnej pomocy medycznej. Stracił słuch.

Pozornie może się wydawać, że przypadek Khalida nie jest poważny – utrata słuchu to nie kwestia życia czy śmierci. Jednak brak infrastruktury dla osób z taką niepełnosprawnością powoduje, że są one odsuwane od społeczeństwa, nie mają szans na zdobycie edukacji, a potem również pracy. Khalid chodzi do szkoły, w której nie ma specjalistycznych zajęć dla niesłyszących. Stara się czytać z ruchu warg. Szuka kontaktu z rówieśnikami. Walczy z izolacją społeczną. Jedyną szansą na przywrócenie mu słuchu jest kosztowna operacja.

Zobacz video o Khalidzie: https://vimeo.com/243502880

Zobacz video o ludobójstwie Jazydów: https://vimeo.com/311979354

O Programie STEP-IN

• Saint Elizabeth University’s Project for Iraq in Need (STEP-IN) to projekt humanitarny, skoncentrowany na niesieniu pomocy medycznej uchodźcom wewnętrznym z Iraku oraz uchodźcom z Syrii, którzy obecnie znajdują się na terytorium Iraku.
  • Odbiorcami działań jest również społeczność lokalna, która znajduje się w ciężkiej sytuacji finansowej.
  • Projekt powstał w 2015 roku w odpowiedzi na pogarszającą się sytuację humanitarną na Bliskim Wschodzie.
  • Dzięki wsparciu darczyńców oraz partnerów projekt działa również w obszarze dożywiania oraz pomocy społecznej.
  • Na STEP-IN składa się profesjonalny, międzynarodowy zespół koordynatorów i lekarzy z różnych europejskich krajów, pracujący ramię w ramię z lokalnym personelem sanitarnym reprezentującym szeroki przekrój irackiego społeczeństwa (Jezydzi, Chrześcijanie i Muzułmanie, Arabowie i Kurdowie).

Więcej informacji znajdziesz tutaj: http://step-in-project.org/pl/domuv/