News / Patronat

Gala Finałowa 13. Dominikańskiego Festiwalu Filmowego SLAVANGARD

19/05/2019

Co to była za impreza!

Na Lazurowym Wybrzeżu właśnie trwa 72. Festiwal Filmowy w Cannes – prestiż, blichtr, sława, pieniądze. Jedna z najważniejszych imprez w branży filmowej. My tymczasem 18 maja spędziliśmy cudowny, sobotni wieczór podczas jedynego w swoim rodzaju Dominikańskiego Festiwalu Filmów SLAVANGARD, którego Fundacja MALAK została mecenasem.

Punktem kulminacyjnym wydarzenia była Gala Finałowa zorganizowana w Kinie Kijów, podczas której jury przyznało nagrody młodym twórcom. W 13. edycja mierzyli się oni z hasłem „POTĘGA SMAKU”. Podobnie jak w Cannes nie zabrakło czerwonego dywanu, fotoreporterów, zdjęć na ściance, długich sukni, szpilek, garniturów i krawatów… Dzięki doskonałej organizacji Duszpasterstwa Akademickiego Beczka, wielu zaangażowanym osobom, które pracowały przy festiwalu cały rok oraz opiece duszpasterza, o. Janusza Pydy OP, można było poczuć prawdziwą atmosferę festiwalu filmowego.

Nagrodę główną w Konkursie zdobył Jakub Słabek za film „Ylva” – szczególnie wysmakowany koncepcyjnie i estetycznie.

Wszystkim nagrodzonym twórcom serdecznie gratulujemy i dziękujemy za emocje!

Cieszymy się, że mogliśmy przeżyć ten wieczór z Wami!