Akcje charytatywne / News

Kolacja Charytatywna na Rzecz Prześladowanych Chrześcijan.

13/03/2019

W minioną sobotę (16 marca) uczestniczyliśmy w Kolacji Charytatywnej na Rzecz Prześladowanych Chrześcijan. Organizatorami wydarzenia byli Rycerze Kolumba.

Wśród gości, którzy dzielili się doświadczeniem życia na Bliskim Wschodzie był abp Jean-Clément Jeanbart, melchicko-katolicki arcybiskup Aleppo. Świadek klęski, którą przeżyli chrześcijanie w trakcie wojny domowej w Syrii i prześladowań religijnych. Zadaniem arcybiskupa, oprócz pracy duszpasterskiej, jest prowadzenie i koordynowanie działań charytatywnych i pomocy humanitarnej w Syrii.

Podczas kolacji mieliśmy możliwość poznać Zuzana Ulman i Przemek Ulman, kierujących Projektem STEP-IN w Iraku, o którym wspominaliśmy Wam przy okazji Effatha! Wielkopostna Akcja Charytatywna. Bardzo się cieszymy, że mieliśmy okazję porozmawiać o zbiórce na rzecz operacji słuchu Khalida w czasie bezpośredniego spotkania. Jesteśmy pod wielkim wrażeniem ich pracy w klinice, a Was bardzo zachęcamy do wsparcia naszej akcji.

W trakcie kolacji prezentowany był dokument Mateusza Miszczyńskiego.