Akcje charytatywne / Langustanapalmie / News

Razem możemy więcej, a nawet wszystko

22/11/2019

Niedawno zakończyliśmy obchody 3. Światowego Dnia Ubogich i jest to dobra okazja, żeby podzielić się z Wami informacjami ze Schroniska dla bezdomnych osób i w trudnej sytuacji życiowej w Zielonej Górze, które otrzymało od nas wsparcie w wysokości 123 tys. zł. Dofinansowanie zostało udzielonew ramach „3D – Adwentowej Akcji Charytatywnej”. To była jakaś absolutnie kosmiczna zbiórka! Przypominamy, że dzięki Waszemu zaangażowaniu przekazaliśmy ponad 460 tys. zł na trzy cele, których wspólnym mianownikiem był DOM. Każdy z beneficjentów nie krył zaskoczenia nie tylko wysokością wsparcia, które przerosło oczekiwania nas wszystkich, ale w ogóle jakiejkolwiek darowizny*). Poniżej przeczytacie kilka słów o tym, jak pieniądze wykorzystuje Fundacja RONDO, która odpowiada za wspomniane Schronisko.

„Aby doświadczyli dobra”

Takie miejsce to morze potrzeb. Pani Małgosia Jaskulska, która jest kierownikiem Schroniska nie kryła wzruszenia i wdzięczności. Dzieliła się również refleksją, że pozyskiwanie wsparcia na taką organizację jest trudne, ponieważ ludzie myślą, że jej podopieczni sami zapracowali sobie na taki los. Pomoc finansowa uruchomiła absolutnie nowe siły witalne w pracownikach. Postanowiono, że pieniądze zostaną wykorzystane w trzech obszarach:

1. na mieszkańców Schroniska “aby doświadczyli dobra”,
  2. na mieszkanie wspomagane dla osób, które przeszły indywidualny program wychodzenia z bezdomności,
  3. na remont w Schronisku.

Do tej pory wszystkie założenia udaje się realizować! Fundacja RONDO odebrała już klucze do 70-metrowego, 4-pokojowego mieszkania przyznanego przez Miasto. W Schronisku zostały odremontowane podłogi i wymienione meble.

“Razem możemy więcej, a nawet wszystko”

We wrześniu dwunastu podopiecznych wraz z czwórką pracowników wybrało się na wycieczkę nad morze. Zatrzymali się w wynajętym domu w Rewalu. Dla niektórych był to pierwszy wyjazd nad morze, dla innych – pierwszy po wielu latach. Jesienny weekend zamienił się w niezapomnianą podróż, czas integracji, spacerów, wspólnych posiłków, zabawy i refleksji nad życiem, a słowem-kluczem była: radość.

Fundacja RONDO wydatkowała do tej pory tylko część otrzymanej kwoty, więc spodziewajcie się jeszcze niejednej dobrej wiadomości. 🙂

*) Odbiorców naszych akcji adwentowych wybieramy razem z ojcem Adamem Szustakiem. Nie prowadzimy oficjalnego naboru zgłoszeń.