Spotkanie z Seraphine

19/08/2020
8. urodziny Fundacji. 17 sierpnia. Święto naszego patrona św. Jacka Odrowąża. Idziemy dość szybkim krokiem do Kościoła oo. Dominikanów. Odległość w sumie nieduża, ale te powodziowe przygody trochę pomieszały nam szyki, więc siedzibę opuściłyśmy później, niż planowałyśmy. Dochodzimy pod okno papieskie, które akurat jest na trasie: biuro fundacji – dominikanie. Widzimy ciemnoskórą dziewczynkę o kuli z grupą osób. Aga łapie za telefon i dzwoni do Bartka Osadnika, ortopedy, który stoi na czele Fundacji Afriquia. Z Bartkiem jesteśmy w stałym kontakcie, bo dzięki Wielkopostnej Akcji Charytatywnej #PrzyjacieleAfryki, Szpital Uniwersytecki w Rwandzie dostanie sprzęt niezbędny do przeprowadzania implantacji endoprotez stawów kolanowych. „Bartek, widzę Seraphine! Gdzie jesteś?” – po chwili w końcu poznajemy się osobiście. Dziewczynka wyciąga ręce, żeby się przytulić, z prostotą (po polsku!) dziękuje nam za pomoc i wyraża radość z faktu, że mogła nas spotkać. Po półrocznym pobycie w Polsce, wyrusza w podróż powrotną do domu w Rwandzie. Ale zanim Bartek odwiezie ją na lotnisko, przyjdą do dominikanów pomodlić się z nami na mszy.
Te uściski wdzięczności należą się przede wszystkim o. Adamowi Szustakowi Langusta na palmie, który nagłośnił zbiórkę na operację Seraphine oraz Wam wszystkim, którzy tak błyskawicznie zareagowaliście na apel o pomoc.
Kolejny powód do mega wdzięczności w urodzinowy poniedziałek.
Łapcie tę radość, bo jest też Wasza!
Koniecznie obejrzyjcie reportaż, zamieszczony poniżej. Zobaczcie, jak szybko Seraphine, dzięki polskim lekarzom, wraca do formy!😊