Akcje charytatywne / Epidemia / News

W Payatas ludzie cierpią głód!

03/04/2020

Kilka dni temu napisała do nas nasza znajoma, Ania Jarzyniewska, z prośbą o nagłośnienie sytuacji panującej w ubogiej dzielnicy Manili, spowodowanej epidemią COVID 19. Sytuacja robi się dramatyczna i to wcale nie ze względu na śmiertelność ludzi w wyniku koronawirusa. Podobnie jak w wielu ubogich regionach świata, zależnych w dużej mierze od dostaw z Europy, Stanów Zjednoczonych czy innych bogatych państw, na Filipinach zaczyna brakować żywności, a ludzie cierpią głód.

WIADOMOŚĆ OD ANI:

„W Payatas mam wielu przyjaciół, między innymi ojca Paula. Kilka dni temu wysłał do mnie wiadomość z prośbą o modlitwę i pomoc. Payatas to biedna dzielnica Manili, która została zamknięta ze względu na koronawirusa. Ludzie do tej pory radzili sobie jak mogli, ale od czasu kwarantanny zostali zupełnie bez niczego: pieniędzy, pożywienia, leków.
W pierwszej wiadomości ojciec Paul napisał o 100 głodnych rodzinach, w drugiej o 300, w kolejnej o 500, a dzisiaj o 1900! Chodzi o to żeby, zapewnić ludziom jak najszybciej prosty obiad i kolację, paczkę ryżu, makaron, jakieś konserwy. Ludzi głodnych przybywa, a ojciec Paul rozdaje, co ma i co uda mu się na szybko zorganizować.”

POZNAJ PAYATAS:

Ania założyła zbiórkę na zrzutka.pl, w której docelowo chodzi o to, żeby każdej potrzebującej rodzinie dostarczyć paczkę z podstawową żywnością, stanowiącą obiad i kolację, a także mydło i środki dezynfekujące. Jeżeli czujesz się tak, jak my, dotknięty wołaniem o pomoc tych najsłabszy, niekiedy najbardziej zapomnianych, dołącz do zbiórki. Niech to będzie nasza wspólna sprawa.

LINK DO ZBIÓRKI:

WIĘCEJ INFORMACJI:

o Fundacji, w której działa o. Paul: https://www.pnapayatas.com/

osobista prośba o pomoc o. Paula:

„Wiem, że jest teraz ciężko w wielu miejscach, ale może jak połączymy siły,

wystarczy odrobina i ludzie w Payatas będą chociaż troszkę mniej głodni i zdesperowani.”

Ania Jarzyniewska