Adam Szustak OP / Akcje charytatywne / Langustanapalmie / News

Wspieramy budowę hospicjum na terenach podlaskich wsi

27/02/2020

Wspieramy budowę ośrodka stacjonarnego Fundacja Hospicjum Proroka Eliasza, który ma spełniać najwyższe kryteria europejskie w opiece nad osobami terminalnie chorymi.

Od ponad 8 lat na terenach podlaskich, wyludniających się wsi, z dala od dużych miast, a tym samym ośrodków z dobrze działającą opieką medyczną prowadzone jest hospicjum domowe. Motorem napędowym i sercem zagrzewającym zespół do pracy jest chirurg, pan Paweł Grabowski, kierownik Hospicjum, laureat Nagrody „Okulary ks. Kaczkowskiego” #niewidzęprzeszkód. Potrzeby regionu są ogromne, ale doktor Paweł traktuje to jak wyzwania, a nie przeszkody. Mottem Hospicjum jest hasło „Z szacunku do życia”.

Koszt budowy hospicjum stacjonarnego to 3 mln zł. Brakuje jeszcze całkiem sporo, bo 1,3 mln zł. Dzięki Waszemu zaangażowaniu w „Cichą noc” Adwentową Akcję Charytatywną przekazaliśmy 30 tys. zł na realizację tego celu. Ta kwota pozwoli pokryć zakup 7500 pustaków wewnętrznych (tj. 30% wszystkich, które są potrzebne). W ten sposób razem dokładamy cegiełkę do efektu końcowego. Cieszymy się, że takie miejsca powstają, że #ludziesądobrzy – naprawdę!

Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej na temat Hospicjum Proroka Eliasza, to koniecznie zajrzyjcie na ich stronę https://bit.ly/397MNgQ. Znajdziecie tam również informacje o bieżących potrzebach placówki.