Akcje charytatywne / Epidemia / News

Wyruszył transport z pomocą humanitarną do Kamerunu

09/06/2020

W piątek, 5 czerwca, z Poznania wyruszył bardzo duży transport do Afryki. Od rana wolontariusze Fundacji Redemptoris Missio pakowali 3 tony darów. Kontener najpierw obrał kierunek Gdynia, a następnie drogą morską KAMERUN. Co było na pokładzie? Środki opatrunkowe i środki czystości, łóżko do transportu chorych, ortezy, buty ortopedyczne, wózki inwalidzkie. No i oczywiście środki ochrony do walki z COVID-19.

Wy też mieliście w tym swój udział, dzięki zaangażowaniu w naszą Wielkopostną Akcję Charytatywną #PrzyjacieleAfryki. Na ten cel przekazaliśmy 120 tys. zł.

Transport do Kamerunu nie jest jedynym. Dzięki licznym darczyńcom Fundacja Redemptoris Missio mogła pomóc 38 przychodniom misyjnym i szpitalom w Tanzanii, Rwandzie, Zambii, Demokratycznej Republice Konga, Kongo Brazaville, Kenii, Togo, Czadzie, Republice Środkowoafrykańskiej, Nigrze i na Madagaskarze. Jeszcze wiele placówek czeka na pomoc.

Nie zapominajmy o braciach w Afryce, którzy ze względu na panującą epidemię po prostu cierpią coraz większy głód. Dylematy, czy przestrzegać zasad „zostań w domu”, czy szukać sposobów, żeby wyżywić rodzinę, są okrutną codziennością. Jeśli ktoś zachoruje, to nie stać go na leczenie, na transport do szpitala…

Jeśli chcecie nadal pomagać Afryce, to Fundacja Redemptoris Missio naprawdę wie, jak to robić. Szukajcie informacji na jej stronie internetowej i w mediach społecznościowych. Są tam opisane bieżące akcje i aktualne potrzeby.

A za dotychczasową pomoc serdecznie Wam dziękujemy!