Majówka w Dolinie Mnikowskiej

Chcemy razem z Wami “chwalić łąki umajone, góry, doliny zielone”. Nadarza się ku temu doskonała okazja. Po pierwsze zbliża się koniec maja – miesiąca, w którym wszystko budzi się do życia i rozkwita, miesiąca poświęconego w szczególny sposób Matce Bożej. Co więcej, jest to dzień poprzedzający uroczystość Pięćdziesiątnicy i to właśnie z Nią, z Miriam, chcemy oczekiwać, czuwać i przez jej wstawiennictwo modlić się o potrzebne każdemu z nas dary Ducha Świętego.🕊🌿
GDZIE?
Spotkajmy się w Dolinie Mnikowskiej koło Krakowa, pośród zieleni Tenczyńskiego Parku Krajobrazowego. To doskonałe miejsce, żeby odpocząć, ale też pomodlić się. W rzeczywistości jest to ok. 2 km wąwóz z licznymi skałami wapiennymi, które ulegając krasowieniu, utworzyły kilka niewielkich jaskiń. Na jednej ze ścian, zwanej Cyrkiem, w 1863 roku Walery Eliasz Radzikowski namalował wizerunek Matki Boskiej, zwanej dzisiaj Skalską.
DLA KOGO?
Dla każdego, kto ma maryjne serce, ale też dla tych wszystkich, którzy chcą odnaleźć w swoim życiu jej obecność. Dla rodzin, dzieci, singli, dla młodszych i starszych. Dla każdego, kto ma chęć spędzić to popołudnie w naszym towarzystwie.
JAKI PLAN?
#majówka Startujemy 22 maja o godzinie 16.00. Będziemy śpiewać pieśni maryjne, odmówimy wspólnie różaniec i Litanię loretańską, a także pomodlimy się Hymnem do Ducha Świętego. Poświęcimy to popołudnie Miriam – kobiecie, która wskazuje drogę do Pana Jezusa. Wszystko po to, żeby zacieśnić z Nią naszą przyjaźń. Po modlitwie zachęcamy Was do pozostania z nami na polance, żeby pobyć ze sobą, porozmawiać, napić się wspólnie herbaty i nacieszyć oko pięknem przyrody.
JAK DOJECHAĆ?
#dojazd Jak kto lubi. 🙂 Można rowerem, samochodem, autobusem, a także na piechotę. Odległość z centrum Krakowa to 30 min autem do parkingu w Dolinie Mnikowskiej. Parking znajduje się przy pętli autobusowej, przy samym wejściu do Doliny. Postój jest bezpłatny. Współrzędne geograficzne ułatwiające dojazd na parking: 50.068651, 19.706671.
Dojazd MPK: linia 269 z przystanku Salwator.
Śpiew: Kasia Bogusz
Słowo: Zuzia Marek