Effatha! Wielkopostna Akcja Charytatywna

Nie ma lepszego i gorszego momentu na robienia rzeczy dobrych, ale Wielki Post to czas doskonały, żeby wspólnie komuś pomóc. Na ten szczególny okres w życiu Kościoła zapraszamy Was do włączenia się w Effatha! Wielkopostną Akcję Charytatywną, której celem jest zebranie środków finansowych na operację słuchu siedemnastoletniego Khalida.

Khalid jest podopiecznym Programu STEP-IN i beneficjentem HandSAP, który polega na wsparciu społecznym i zdrowotnym uchodźców w Iraku. Koszt operacji to 70 000 PLN i przekracza on możliwości organizacji, która pomagała Khalidowi do tej pory.

Niezależnie od szerokości geograficznej, koloru skóry, wyznawanej religii, warunków życia ludzie na całym świecie są podobni. Mają podobne marzenia, pragnienia, potrzeby. Mamy 40 dni, żeby życie Khalida się odmieniło! Okażmy solidarność i zbierzmy te pieniądze dla niego.

Poznaj historię Khalida

Khalid z rodziną mieszka w obozie Kabarto dla uchodźców wewnętrznych w Północnym Iraku. Od urodzenia nie słyszy na jedno ucho. W zdrowym stracił słuch w wyniku wybuchu bomby.

Historia jego wypadku jest dramatyczna i niestety wspólna dla tysięcy Jazydów. W sierpniu 2014 roku ta mniejszość religijna przeżyła ludobójstwo z rąk bojowników Państwa Islamskiego. Znienawidzeni przez ekstremistów przeżyli nieopisaną tragedię – ISIS dokonało masowych mordów, porwało kobiety i dzieci do niewoli, zniszczyło dosłownie wszystko na swojej drodze. Rodzina Khalida w trakcie ucieczki ze swojego domu zatrzymała się, żeby znaleźć paliwo i zatankować samochód. W tym samym czasie wybuchła bomba.

Khalid przeżył, ale membrana w zdrowym uchu pękła. Po kilku dniach tułaczki najpierw samochodem, a potem na piechotę Khalid nie miał szans otrzymać potrzebnej pomocy medycznej. Stracił słuch.

Pozornie może się wydawać, że przypadek Khalida nie jest poważny – utrata słuchu to nie kwestia życia czy śmierci. Jednak brak infrastruktury dla osób z taką niepełnosprawnością powoduje, że są one odsuwane od społeczeństwa, nie mają szans na zdobycie edukacji, a potem również pracy. Khalid chodzi do szkoły, w której nie ma specjalistycznych zajęć dla niesłyszących. Stara się czytać z ruchu warg. Szuka kontaktu z rówieśnikami. Walczy z izolacją społeczną. Jedyną szansą na przywrócenie mu słuchu jest kosztowna operacja.

Zobacz video o Khalidzie:

Zobacz video o ludobójstwie Jazydów:

O Programie STEP-IN

• Saint Elizabeth University’s Project for Iraq in Need (STEP-IN) to projekt humanitarny, skoncentrowany na niesieniu pomocy medycznej uchodźcom wewnętrznym z Iraku oraz uchodźcom z Syrii, którzy obecnie znajdują się na terytorium Iraku.
  • Odbiorcami działań jest również społeczność lokalna, która znajduje się w ciężkiej sytuacji finansowej.
  • Projekt powstał w 2015 roku w odpowiedzi na pogarszającą się sytuację humanitarną na Bliskim Wschodzie.
  • Dzięki wsparciu darczyńców oraz partnerów projekt działa również w obszarze dożywiania oraz pomocy społecznej.
  • Na STEP-IN składa się profesjonalny, międzynarodowy zespół koordynatorów i lekarzy z różnych europejskich krajów, pracujący ramię w ramię z lokalnym personelem sanitarnym reprezentującym szeroki przekrój irackiego społeczeństwa (Jezydzi, Chrześcijanie i Muzułmanie, Arabowie i Kurdowie).

Więcej informacji znajdziesz tutaj: http://step-in-project.org/pl/domuv/